Zondag 10 oktober, 15 uur

Concert op orgel, kistorgel, piano en fluit door Wietse Meinardi en Berta van der Kolk

Wietse Meinardi en Berta van der Kolk geven op 10 oktober een gevarieerd concert in de Waterstaatskerk in Bovensmilde. Zij vormen al jaren een vast duo en spelen graag samen.

Naast de fluit worden 3 toetsinstrumenten bespeeld: het fraaie historische kerkorgel uit 1684, het Deblieck-kistorgel uit de Adventskerk in Assen en de piano. Het kistorgel bevat alleen houten pijpen en heeft een mooie volle klank. Omdat het kerkorgel een half toon te hoog gestemd is wordt er gebruikt gemaakt van dit orgel in het samenspel bij een aantal stukken.

Het programma is afwisselend en toegankelijk. Er klinkt muziek uit 3 landen. Het programma start met muziek van 2 beroemde Nederlandse componisten: Hendrik Andriessen uit de 20e eeuw en Sweelinck, van wie dit jaar herdacht wordt dat hij 400 jaar geleden overleden was. Daarna klinkt Duitse muziek van Johann Sebastian Bach voor fluit en orgel en voor orgel solo. Het grootste gedeelte van het programma wordt ingevuld met muziek uit Engeland: een Sonate van Handel, delen uit de Suite Antique van John Rutter voor piano en fluit, muziek Rutter en Drayton op het orgel. Als afsluiting spelen Wietse en Berta op fluit en kistorgel de London Scenes van Dick Sanderman: nieuwe speelse muziek, waarin allerlei gebouwen en locaties in London worden uitgebeeld in afwisselende stijlen. Muziek door een Nederlander óver Engeland.

Rond de pauze is er aandacht voor foto’s van Inge Meinardi, de vrouw van Wietse. Ze maakte de foto’s tussen ongeveer 2005 en 2012 en richtte zich vooral op macrofotografie. Oog voor detail, rust en verstilling spreken uit haar werk.      

Wietse Meinardi

Wietse Meinardi studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Groningen en Arnhem met als bijvak piano. Docenten waren o.a. Johan Beeftink, Theo Jellema en Bert Matter (improvisatie). In 1990 en 1991 behaalde hij diploma’s voor orgel en kerkmuziek. Daarna studeerde hij verder bij Cor Ardesch. Hij geeft vaak orgelconcerten en is treedt ook vaak op als begeleider van koren en solisten.

Hij maakte een solo-CD en werkte mee aan CD-opnames van koren.

Hij was initiatiefnemer en organist van het muziektheaterprogramma Geachte Heer Bach, een stuk dat vanaf 2013-2017 met succes in meer dan 30 kerken werd uitgevoerd.

Hij is continuo-organist van de Asser Bach Cantategroep. Hij bespeelt ook het drukwindharmonium en werkte mee aan diverse uitvoeringen van het Requiem van Simon Pluister in 2017 en de Fryske Passy van Hoite Pruiksma in 2018 en 2019.

Hij hoofdorganist van de Adventskerk en ook organist van De Bron, beide in Assen.

Al sinds zijn studie leidt hij vele orgel- en pianoleerlingen op onder de naam Muziekschool Wietse Meinardi.

Ook is hij actief als orgeladviseur en volgde daarvoor een opleiding in Duitsland.

Meer informatie is te lezen op de website: www.wietsemeinardi.nl

Berta van der Kolk

Berta van der Kolk kreeg na drie jaar blokfluitles een dwarsfluit. Sindsdien volgde ze ononderbroken fluitlessen van 1971 tot 1994. Onder andere bij Peter Bik, Liet Loudon en Mia Drese (hoofdvakdocente aan het Prins Clausconservatorium). Van deze laatste leerde zij ook traverso spelen.

Van 1977 tot 1986 gaf ze zelf fluitlessen.

Na een jarenlange onderbreking door een schouderblessure pakte zij rond 2002 haar dwarsfluit weer op. Ze speelde en speelt in diverse combinaties samen met andere instrumenten, zoals piano, gitaar, strijktrio en orgel. Ze verzorgde samen met organist Wietse Meinardi en sopraan Alina Rozeboom de muziek in de succesvolle muziektheaterproductie Geachte Heer Bach, een stuk dat met succes in 35 kerken in werd uitgevoerd tussen 2013 en 2017.

Ze speelt veel samen met Wietse Meinardi in diensten in de Adventskerk in Assen. Daarnaast geven ze ook geregeld samen een concert.

Reserveringen.: Bij de toegang is de corona-check verplicht. U kunt ook reserveren via het formulier “Reserveren” op de site en door € 8,50 (tot en met 16 jaar gratis) over te maken op rekeningnummer NL16 RABO 0331 7808 95 t.n.v. Stichting CultuurPodium Bovensmilde en ovv 10 oktober. De deur gaat open om 14.30 uur

Scroll naar boven