Programma 2020-1

8 maart 2020 15:00 uur

Passies & Havinga met het programma Absint rond de componist Erik Satie

Foto: fbook Passies en Havinga

“Absint” is de titel van een programma rondom de Franse componist Erik Satie (1866-1925) uitgevoerd door het duo Passies en Havinga. Het programma bestaat uit twee delen. Vóór de pauze wordt er verteld over het leven en de muziek van Satie, waarbij het duo enkele liederen en pianowerken laat horen. Na de pauze kijkt het publiek naar de film “Satie and Suzanne”;.  Deze film vertelt het gedramatiseerde liefdesverhaal van Erik Satie en Suzanne Valadon, Dit verhaal wordt uitgevoerd door dansers van Cirque du Soleil.  Het geluid bij deze film wordt ingevuld door Gea Passies en Johanan Havinga. Johanan speelt de muziek (uiteraard van Satie), en Gea vertolk de gedachten van Suzanne. Beide delen zijn heel verschillend, maar ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Omdat het programma niet kan worden ingekort, is er deze keer geen intermezzo waar een kunstenaar uit de buurt zich presenteert

Uit een recensie:

“Door korte vertellingen, ingetogen pianospel, stukjes poëzie en zang raakte het publiek vertrouwd met de persoon en het werk van Erik Satie.Na een korte pauze werd de werkelijkheid nog meer verweven met het verleden door het vertonen van een film, die het liefdesverhaal vertelt van Satie en schilderes Suzanne Valadon. Terwijl de beelden de wereld toonde van de dikwijls door absint verdwaasde Satie, vertolkte Gea Passies in een prachtige jurk de rol van Suzanne”

Entreeprijs € 8,50 en tot en met 16 jaar gratis. De deur gaat open om 14.30 uur en we beginnen met een kopje koffie of thee.
Reserveringen: cultuurpodiumbs@gmail.com

Verslag:

Het duo Gea Passies & Johanan Havinga nam ons mee in het leven en werk van de musicus Erik Satie. Het programma bood een introductie in het leven van Satie, gecombineerd met pianomuziek, zang en na de pauze een film. De vertolking was meesterlijk. Het publiek werd meegevoerd in het leven van een briljant musicus, een man die ook gevangen was in zijn eigen onmacht om zich te verbinden met anderen. Hij vluchtte soms in de Absint, een drankje waar veel grote kunstenaars eind 19e eeuw hun heil in zochten. Muziek was voor Satie ook een ontsnapping, uit zowel de verveling als uit de pijn van zijn leven. Gevoelvol gespeeld en prachtig gezongen. De ca. 40 bezoekers gaven met recht een staande ovatie en proefden zelf een glaasje van de ‘groene fee’.